Domáce mandľové mlieko
04.03.2014 13:37Vyskúšali ste si vyrobiť vlastné mandľové alebo aj iné mlieko? Okrem toho, že je mandľové mlieko bohaté na minerály a vitamíny je aj veľmi, veľmi chutné. Ranným vločkám dodá zas o niečo inú chuť a je výborné do smoothies.
Je vhodné pre ľudí s alergiou na laktózu a aj pre vegánov. Avšak kravské mlieko obsahuje 8 krát viacej bielkovín ako napr. mandľové, tak sa ho v tomto smere radšej nesnažte nahradiť. Dočítali sme sa, že pre deti je vhodné až od 3 rokov, tak pozor mamičky :).
Dôležitá poznámka: predtým ako sa pustíme do prípravy, potrebujeme cez noc alebo najlepšie na dva dni namočiť mandle do vody. Ak ich necháme močiť dva dni, tak im radšej po jednom vymente vodu, aby neskysli.
Potrebujeme:
- 1 veľkú šálku mandlí
- 2, 5 šálky vody
- 5 sušených ďatlí na osladenie alebo môžeme použiť aj med či agave syrup
- stolový mixér
- gázu
Postup je ako vždy veľmi jednoduchý:)
Namočené mandle scedíme a premyjeme studenou vodou. Ak chceme mať mlieko trošku sladké, namočíme spolu s mandlami aj sušené ďatle, aby sa aj tie dobre rozmixovali. Samozrejme, že ich mixujeme bez kôstok. Ak použijete med alebo sirup, stačí ich pridať na záver alebo do mixovania.
Mandle a ďatle dáme spolu s 2,5 šálkami vody do mixéra a môžeme začať mixovať. Najprv mixér pár krát zapnite a vypnite, aby sa mandle trošku rozdrvili a potom ho nechajte pustený cca 4 minúty (Po dvoch minútach dajte mixéru radšej pauzu).
Teraz zmes prelejeme cez gázu do dostatočne veľkej misky. Keď už mlieko nepreteká cez gázu svojvoľne, trošku mu pomôžeme. Gázu zbalíme do batôžteka a vytlačíme zvyšné mlieko.
Zvyšnú mandľovú “múku” môžeme použiť napr. do pečenia.
Mlieko vydrží v chladničke v uzavretej nádobe, max. 2- 3 dni, tak si podľa toho naplánujte napr. raňajky.